Les vies més dures del món. Els límits de l'escalada esportiva.

L'avantguarda de l'escalada esportiva

El món de l'escalada esportiva està en constant evolució. Escaladors i escaladores superen límits i aconsegueixen gestes que, fa uns anys, semblaven impossibles. La força, l’agilitat, la determinació i l'entrenament d’aquests esportistes d’elit han portat a un degoteig continu d’escaladors que assoleixen vies de novè grau. Però l’ambició, el desig, el treball i l’amor per l’escalada han portat un grup de pioners a enfrontar-se a vies amb una proposta de grau de 9c (5.15c). Aquestes vies representen l'avantguarda de l’escalada esportiva. A continuació, us les presentem.

Silence (9c)

Localització: Cova Hanshelleren, Flatanger, Noruega
Primer ascens: Adam Ondra, 3 de setembre de 2017

Silence va ser la primera via del món en rebre la proposta de grau 9c. Amb 45 metres de recorregut, està situada a la cova de Hanshelleren, un lloc emblemàtic amb roca de granit sorprenentment adherent. La via es caracteritza per un crux de bloc extremadament difícil, que requereix encaixar els peus en una fissura desplomada. Aquest pas, que podria ser un bloc de grau 8c, arriba després de 20 metres d’escalada al voltant del 8b. Cal escalar aquest tram amb força eficàcia per tenir opcions de superar el crux.

Adam Ondra va entrenar intensament per aquesta via, arribant a construir un plafó d’escalada a Flatanger amb simulacions dels passos de Silence. També va treballar específicament els bessons per aprofitar al màxim els punts de descans amb encaix de genoll. Fins al desembre de 2024, Silence continua sense ser repetida, consolidant el seu lloc com una de les escalades més difícils de la història.

▶️ Vídeo: L'encadenament de Silence per Adam Ondra

DNA (9c)

Localització: Cova de la Ramirole, Gorges du Verdon, França
Primer ascens: Sébastien Bouin, 29 d'abril de 2022

DNA, la segona via amb proposta de grau 9c, es troba a la Cova de la Ramirole, un entorn impressionant de roca calcària amb gran fricció però abrasiva per a la pell. Amb 50 metres de recorregut, la via combina crux de bloc amb seccions de resistència en tufes, regletes i forats.

Sébastien Bouin va necessitar més de 150 dies de treball i 250 intents per aconseguir l'ascens, descrivint-la com "un pas endavant" respecte a altres vies de 9b+. Un dels moviments més exigents és un salt dinàmic a una tufa molt llunyana, que requereix força i precisió.

▶️ Vídeo: Reportatge sobre DNA per Sébastien Bouin

En escalada, una tufa és una formació rocosa de carbonat de calci que sobresurt de la paret, sovint en forma d’estalactita o columna. Les tufes són típiques de les zones calcàries i ofereixen preses úniques.

B.I.G. (9c)

Localització: Cova Hanshelleren, Flatanger, Noruega
Primer ascens: Jakob Schubert, 20 de setembre de 2023

B.I.G., la tercera via amb proposta de grau 9c, també es troba a la Cova Hanshelleren, coneguda per les seves parets de granit i l’ambient ideal per a l’escalada d’alt nivell. Amb 60 metres de recorregut, aquesta via és un test de resistència física i mental.

Equipada per Adam Ondra el 2013, presenta un crux de bloc de grau 8A+ a la part inicial, seguit d’una secció més llarga però menys tècnica, on la resistència és fonamental. Jakob Schubert va trencar una presa clau durant l’ascens, però va improvisar per completar la via, demostrant la seva fortalesa mental i habilitat resolutiva.

▶️ Vídeos:

El futur de l'escalada extrema

Aquestes vies representen el cim de l'escalada esportiva actual i ens plantegen grans interrogants:

  • Algú les repetirà?
  • Es confirmarà el grau proposat?
  • Podria ser que alguna d’aquestes vies ja fos superior a un 9c?
  • Hi haurà vies encara més difícils?

Esperarem amb paciència que altres escaladors s'enfrontin a aquests reptes i comparteixin la seva visió. Potser algun de vosaltres somia en encadenar aquests gegants. A tots els pioners de l’escalada, gràcies per fer evolucionar aquest esport que ens apassiona!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.